Erdély újra hív- Fotóstábor

Egy időutazásra indult, 2022- szeptember 5-én 15 bajai fotós .

Utazási naplónk itt olvasható:

1.nap. 2022 Szeptember 5.

Indulás: reggel 6.15 óra. Baja MOL kút

1.  megálló 9.00 óra MOL kút – Nagylak határátkelő

2. megálló: 12-óra Románia-Algyógy

Erdély déli részén fekszik, Hunyad megyében, a Maros jobb oldalán helyezkedik el, Dévától 27 km-re, az erdélyi Érchegység lábánál. Egykoron magyarok által lakott, de napjainkra már szinte teljesen román lakosú település.

Itt láthattuk az egy telken álló két református templomot. Az Erdélyben-legkorábban épült körtemplomot, mely a 11. vagy a 12. században épült és ma is  műemlék épület Romániában. A Református templom mellett áll, és haranglábként használják.

Itt találjuk az Algyógy patakot, aminek a kb. 15m magas vízesése igazi látványosság. A vízesést egy termálforrás táplálja, ami télen a nagy fagyok ellenére sem fagy be.

3.megálló: 14,30 óra Szelindek

Aki a természeti kincsek mellett érdeklődik a középkori magyar történelem emlékei iránt is, az Erdély földjén igazán elemében érezheti magát, hiszen lépten-nyomon várromok, több száz éves erődtemplomok, kastélyok, erődített szász városok és régi korok elfeledett csataterei bukkannak fel a kirándulók előtt a láthatáron.

Szelindek egy falu Erdélyben, a történeti Királyföldön, Szeben megyében, Nagyszeben és Medgyes között található. Vára a község közepén, egy ötven méter magas dombon áll.

4. végállomás Siklód. Érkezés 18,20. óra

2. nap. – szeptember 6. Téma: Vallás szimbólum, utcafotó.

 • Jézus Szíve Kilátó :A szobor Hargita megyében, Farkaslaka és Székelyszentlélek települések közt található. A 953 méteres tengerszint felett található Gordon-tetőn állították fel és magassága 22,5 méter.Rendeltetése szerint kilátó, lelki értelemben pedig egy hely ,ahová feltekint a látogató és elmondhat egy Jézus köszöntést. A váz horgonyzott acél a fej és a kezek rozsdamentes acél.

A mű számos kritikában részesült megosztva a közvéleményt és nagy port kavart a helyiek és a sajtó körében is.

 • Székelykapu-múzeum (szabadtéri múzeum) / Mini Transilvániai –park/Székelyudvarhely -Szejkefürdő: A székelykapu-kiállítás az udvarhelyszéki kapuk díszítőművészetének bemutatását, a népi értékek megmentését célozza. A hagyományos székely vendégszeretet – szimbolikus értelemben legalábbis – nem engedi meg a kapu bezárását, amely mindig tárva-nyitva áll az arra járó előtt, ahogy erről egy korabeli kapufelirat is tanúskodik: „E kapu gazdája az igaz embert szeretettel várja. Ezen kapu nem akar kizárni, csak azt mutatja, merre kell bejárni.”
 • Székelyudvarhelyi katolikus Jézus-kápolna kápolna a köztudatban Jézus szíve kápolna-ként ismert de ez az elnevezés téves. A 16. században épült. Székelyudvarhely déli bejáratánál,  a Nagy-patak völgye alsó szakaszán, a gyógyító források közelében egy kis imaház, védőfallal körülvett templomocska. Székelyudvarhely legrégebbi építészeti műemléke.
 •  Székelyderzsi Unitárius Vártemplom az egyetlen olyan romániai magyar műemlék, amely az UNESCO világörökségkincsének a része, a Kárpát Hazának egy élő és működő szent helye, zarándokhelye. A vártemplom különlegességeihez tartozik a világon egyedülálló élő örökség, a rovásírásos emlékek és a XV. századból származó falképek, köztük Szent László királyról szóló legenda-ábrázolása. Különlegesség még a várfal délnyugati sarkában levő védelmi kút, Évszázadok óta előírás, hogy kizárólag csak ennek a kútnak a vizével szabad keresztelni. A vize tiszta, iható.
 • Bögözi református templom 13. században épült. Egyik falát 14. századi freskók borítják.

3. nap – szeptember 7. Téma: Tájfotózás

 • Esik az eső
 • Parajd, (Zsögödin u. 223.) Bolvári Csilla és Horosnyi Sándor meghívása
 • Parajdi Sókanyon, vagy Parajdi Sószoros vagy Szurdok, vagy egyszerűen csak Sóhegyek. Egyedi látvány a só kanyon, melyet a Korond vize vájt az évszázadok során.
  Nyáron is úgy néz ki, mintha frissen hullott hó borítaná a kimart részeket.
 • Fenyőkúti -tőzegláp: létezik egy olyan hely, amelyet még az utolsó jégkorszak hagyott ránk. Valójában a tőzegláp, több méter mélyen egymásra rakodott tőzeg, majd moha, és a fák. Na meg megannyi különleges növény és állatfaj. .Közülük a legérdekesebb egy húsevő növény, a harmatfű, amely csak egyszerű ragasztócseppeket termel, és ebbe beleragadnak a rovarok. Így pedig el tudja szívni belőlük a táplálékot. Egy másik érdekes jelenség, minél bennebb megyünk a lápba, annál kisebbek a fák. Ez abból adódik, hogy a tőzegmohán növekedő fáknak nem jut elég tápanyag.

4. nap – szeptember 8. Téma: Szokások, Tradíciók, Portréfotózás

 • Abásfalva: Hátszegi Csaba és Forrai Lilla Ágnes Homoród Fotóklubtól (A Szászok utcája) csatlakozott hozzánk.

 Székelyudvarhelytől 11 km-re délkeletre a Nagy-Homoród völgyében található. (Hargita megye)

A faluban szászos építkezés figyelhető meg.  A kapuk többsége nagy magas kőkapu és kőkert, ami azt a célt szolgálja, hogy az útról ne lássanak be az udvarra. A házak többsége kőből készült, de láthatóak tégla és faházak is a faluban.

Abásfalva alapítói és századokon keresztül egyedüli lakói a székelyek voltak. 1800-as években telepítették ide az Abásfalvi cigányokat, mert olcsó munkaerőt biztosítottak a gazdálkodóknak. Mára már ők alkotják Abásfalva  lakóinak 2/3-át.

 Unitariánus temploma 1879-ben épült.

5. nap – szeptember 9. Téma: Siklódi hétköznapok – Etéd kiállításmegnyitó

Siklód: Egy élő skanzen a Székely- Sóvidéken 800m körüli magasságban! Szokták mondani„ Hegyre szúrt” falú, a világ „végén”  Egy igazi székely-magyar falu Ahol az idő megrekedt, ahol izelítőt kapunk múlt egy darabjából, megcsodálhatjuk a még érintetlen táj varázsát a  természet szépségeit , a virágzó kaszálókat, a gyorsan szaladó patakokat. Megismerhetjük a tiszta puritán falusi élet csendjét gyönyörét. Bekukucskálhatunk a székelykapuk mögötti udvarokba, nagymamáink hangulatát idéző szobákba. Etéd, Siklód, Énlaka, Atyha, Székelyvarság, Pálpataka, Fenyőkút, Székelyderzs Erdély erésze egy nagy időutazás, ahová jó megérkezni.

Etéd: Székelykeresztúrtól 22 km-re északra a Küsmöd- és a Firtos patakának összefolyásánál az Etédi-medence kiszélesedő völgysíkján fekszik. KüsmödKőrispatakÉnlaka és Siklód falvak tartoznak hozzá.

Nagyon nagy szeretettel fogadtak minket és nagy örömükre szolgált, hogy Székelyföldi életképek című kiállításunkkat elvittük hozzájuk. mint mondták igen  megtisztelve érezték magukat.

A kiállításon köszöntött mondott Etéd község Polgármestere Szilveszter Attila, a Duna Fotóklub Elnőke Kellnerné Felső Sára. A kiállítást Dr. Sramó András nyitotta meg.

A kiállítás megnyitóra a Marosvásárhelyi Marx József Fotóklub is képviseltette magát és meghívást kaptunk, hogy képeinket Marosvásárhelyen is kiállítsuk.

Hátszegi Csaba a Homorud Fotóklub képviseletében szinten megtisztelte kiállításunkat.

Tehettük mindezt a Magyar Művészeti akadémia pályázatának köszönhetően, melynek célja a” kárpátmedence felfedezése fotós szemmel” Továbbá a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatását.

Nagy segítségünkre volt és köszönjük Szilveszter Attila Polgármester úrnak, Etéd Önkormányzatának, Birtalan Róbert alpolgármester úrnak, Pora Annának Ulveczki Csabának , Bakó Mihály és családjának és mindenkinek a segítségét, hogy ez a kiállítás megvalósulhatott!

Mindig fontos volt számunkra, és ezt folyton szem előtt tartjuk, hogy alkotásaink történeteket, sorsokat, történelmet mutassanak meg úgy, hogy az esztétikum, a különleges pillanatok, meglátások és jellemvonások mindig érdekessé, figyelemre méltóvá tegyék az általunk közvetíteni kívánt tartalmat.

Scroll to Top